Az alábbiakban bemutatom a saját,airsoftozáshoz használt ghilliem elkészítését. Mielőtt bárminek is nekifogtam volna,azért persze elolvastam egy csomó fórumot,leírásokat,megnéztem csodavideókat is a youtube-on,jobbnál-jobb megoldásokkal találkoztam. A saját ruhám elkészítésénél legfőbb szempontom volt(sajnos) a pénz. Minél kevesebbet akartam,tudtam rááldozni. Azért megpróbáltam a lehetetlent:szinte ingyen készíteni egy ghilliet,ami,ha egy mód van rá még álcázzon is. Abban az egyben biztos voltam,hogy egy poncsó szerű ruhát fogok csinálni. Szóval először egy leírásból vett ötlettől vezérelve elkezdtem szorgosan felmosó fejeket gyűjteni,mivel juta anyagra egyenlőre nem akartam költeni. Barátok,ismerősök,ismeretlenek,egyszóval mindenki mozgósítva volt. Gyűjtötték is az asszony által leselejtezett cuccot. Ez kezdődött ősszel. Ebben a fázisban nem is foglalkoztam vele,csak bedobáltam a sufniba egy sarokba az újonnan szerzett „pompomokat”és vártam a csodát,hogy esetleg csak összegyűlik az 50 db,ami kb. kellhet egy egész ruhához. Ez ment kora tavaszig,ekkor egy lomtalanításnál kaptam 4 db jutazsákot,na mondom ez már valami,a pamacsokkal kombinálva elég lesz. Később kaptam még 2 zsákot. Meg is rendeltem a ruhafestéket,aztán uccu neki. Hát röviden és tömören ez a történet mókásabb része,a ruha elkészítését a későbbiekben taglalom.Az általam felhasznált alapanyagok:-uborkaháló: Tudom nem a legjobb megoldás,de nem sikerült ennél olcsóbban jobb hálót szereznem. Bármely mezőgazdasági boltban beszerezhető,én 750 FT-ért vettem 1csomagot(10mx1,6m).Hátránya,hogy nagy a lyukosztás(16x16cm),viszont elég erős.-spárga: szintén bármely mezőgazdasági boltban beszerezhető,én egy vékonyabb fajtát vettem,2 tekercset,500 FT-ért-jutaanyag: személy szerint kaptam 6db zsákot,ebből(is) készítettem,ez ingyen volt,de beszerezhető juta szövet is,ami persze nem lesz ingyen,de szerintem ezzel az anyaggal lehet a legélethűbb eredményt elérni.-felmosó fejek: beszerezhető bármelyik háziasszonytól,vagy esetleg a munkahelyeden a takarítónőtől elkunyerálod a használt fejeket.Természetesen vehet az ember újakat is,de szerintem felesleges+ugye itt most a lehető legolcsóbb megoldást írom le.-ruhafesték: Columbus a becses neve,netről rendelhető(vagy megveszed személyesen,ha találsz olyan helyet ahol piroson,kéken és feketén kívül mást is árulnak;elég hülyén festhet egy piros-kék ghillie)Egy tasak 90 pénz körül van,én csak sötétbarnát,feketét és fűzöldet vettem,1000 forintért postával együtt- egyszóval,ha az anyagi részét nézem,akkor megúsztam 2250FT-ból az egészet,na meg persze a belefektetett idő és a cimborám által kölcsönzött orosz rezsó által megzabált áram(ez a festéshez kellett)Hát íme a készítés menete:

1. fázis

Először is az uborkahálóból levágtam egy kb. 130cm-es darabot. Így kaptam egy téglalapot,ami,ha az uborkaháló osztását nézzük,10×8 négyzetből áll. Tehát a háló eredeti szélessége lesz a ruha hossza,ez ugye 160 cm,ami bőven elég egy 180-as embernek,így tuti nem tapossuk le az alját,meg az alsó szélére kötözött anyagok úgyis leérnek a földig álló helyzetben. Aztán a téglalap tetejénél mindkét oldalról levágtam 2-2 négyzetet,így maradt középen egy 2×4 négyzetből álló kis téglalap,ez lett a lepel csukjarésze. Valahogy így néz ki:

               
                 
               
               
               
               
               
               
               
               

2. fázis

A jutazsákokból 4-et 50x10cm-es darabokra vágtam,persze csak körülbelül,nem is baj,ha nem szabályosak a csíkok. Na ezt a műveletet később meg is bántam,mert a szálakra bontásnál emiatt szívtam rendesen. Ebből okulva a másik 2 zsákot kb.25x60cm-es darabokra vágtam,ezeknek a felcsíkozását a festés utánra hagytam.

3. fázis

A jutaanyag+felmosó pamacsok megfestése. Festés előtt mindent kimostam A jutaanyagokkal semmi gond nem volt,a felmosókkal megint csak szívóágra kerültem. Nem tudom milyen anyagból voltak,de a ruhafesték az istenért sem akarta befogni. Egyébként a ruhafestékkel dolgozni egyszerű:vízbe beleszór,felforral,anyag beletesz,tovább forral és ennyi. Egyébként minden le van írva a festék tacskójára,egy 2.-as kislány is tudna vele dolgozni. Arra ügyeljünk,hogy olyan edényt használjunk,amit nem sajnálunk+nem árt egy gumikesztyű és egy fakanál.Én 3 színt használtam,de a  fekete szinte felesleges volt,mert a sötétbarna kb. fél óra alatt atom sötétre színezte a jutát. Az árnyalatokat többféleképpen is lehet változtatni,az első ami önkéntelenül is be fog következni,hogy rakjuk ki-be a löttyünkbe a cuccot,az először festettek a legsötétebbek,majd később egyre halványodik,mert a megfestett anyag fokozatosan szedi ki a festéket az oldatból. A másik lehetőség az oldat fokozatos hígítása,víz hozzáöntésével az egyes adagok közt. A 3. pedig a „főzési” idő:minél tovább van benn,annál sötétebb lesz. Személyes tapasztalat,hogy a barna sokkal intenzívebb,mint a fűzöld. Kevesebb idő alatt is elérhető vele a kívánt sötétség. A színek százalékos elosztása tetszőleges,attól függően,hogy milyen terepre,évszakra gyártjuk ghillienket. Én a zöld színből készítettem többet,olyan 70-30%-os arányban a barnával. A barna festéshez hozzákell tennem,hogy hagytam olyan csíkokat is,amiket nem festettem be,a juta alapszíne is barna. Azért arra ügyelni kell,hogy elég koszolós meló,érdemes műhelyben,garázsban,stb. csinálni,mert az asszony már így is kapott egy gyenge idegösszeroppanást mikor megtudta,hogy vettél egy sniper fegyvert 50 ezerért a meglévő 4 mellé,aztán egyből kapott még egyet,mikor elmondtad neki,hogy még 60 ezer volt a tuning,hogy a fegyvered ne csak úgy nézzen ki,mint egy mesterlövész flinta,hanem úgy is lőjön A  pamacsoknál jött a B terv:volt a garázspolcon maradék spray-s festék,adj neki!Na az befogta!

4. fázis

Ez is pofon egyszerű:kiteregetjük a 2000 árnyalatra megfestett 600 csíkunkat és várunk. Arra azért ügyelni kell,hogy kisimítsuk minél jobban az  összeset ,különben a szálakra bontásnál ismét szivattyú. Ugye az utolsó 2 zsákot kb. 25x60cm-es darabokra vágtam,ezeket száradás után továbbvagdostam 25×2-3cm-es csíkokra,ezeket tovább nem bontottam

5. fázis

A csíkok felkötése a hálóra,nincs mit részletezni,tetszőlegesen variálva felkötöztem. Íme:

És ekkor jött megint a hoppá:felkötöttem a 4 zsákot(több,mint 80 csík) és lám elég szellős,mint ahogy az utolsó képen is látszik. Na mindegy gondoltam majd a  felmosó fejekkel besűrítem. Aztán nem egészen így lett(ez sem).

6. fázis

A felkötött csíkok szálakra bontása következett. Ez nagyon lassú,hosszadalmas és unalmas volt. Lényege,hogy a csíkokból a hosszanti szálak megmaradnak,a vízszintes szálakat pedig „egyszerűen” kihúzzuk. A végeredmény:

Így lett aztán az egész lepel igazán szellős!Ezt már 1000 felmosó pamaccsal se nagyon sűrítem be,gondoltam. Viszont a kihúzott,kb. 10cm hosszú vízszintes szálakból maradt két szatyornyi(a semmit sem dobunk el,valamire csak jó lesz elv eredményekén,hozzáteszem szerencsére!)Gondolkodtam,nézegettem,mit is lehetne ezzel kezdeni?Aztán kicsippentettem a szatyorból egy kis darabot,nézegetem vizsgálgatom;hé! ez úgy néz ki,mint egy letépett fűcsomó!

7. fázis

Elkezdtem tehát „fűcsomókat” gyártani a megmaradt szálakból. A különböző színű szálakból álló kupacot kiborítottam,és alaposan összekevertem. Így a barna és a zöld különböző árnyalatai szépen összekeveredtek,így még élethűbb kinézete lett. A „fűcsomó” készítés menete a következő volt:kicsíptem a kupacból egy adagot és a közepén(kb.)átkötöttem egy darab spárgával. Ez szintén elég lassú meló,kell hozzá türelem,szerintem durvább,mint a szálakra bontás. Így kaptam a végén majdnem 400 kis pamacsot. Csak még azt nem tudtam mi lesz velük,hogyan fognak felkerülni a hálóra.

8. fázis

Itt volt az ideje előszedni a felmosó fejeket. Ezeknek a közepéről kiszedtem azt a műanyag „fej”egységet,így csak a szálak maradtak. Egy ilyen szál szépen átért 3 négyzetet az ubihálón. Mindegyik szálra felkötöttem 4 kis fűpamacsot,így:

Ebből pontosan negyed annyi lett,mint amennyi kis csomóm volt.Mint ne mondjak itt már kezdtem rájönni,hogy a ghillie gyártás elég lassú,türelemigényes munka,igaz aki sniperkedésre adja a fejét az airsoftban az nem lehet egy idegbeteg ember. Ezen műveletsor végén a 2 szatyor fűcsomó helyett kaptam 2 szatyor kígyót,fűcsomóval a hátán. Azt mindenképpen meg kell említenem,hogy a festéshez hasonlóan a juta anyaggal végzett összes művelet kosszal jár,jobb ha ezt sem a lakásban műveli az ember(bátran mekgockáztatom:ez már sima válóok) A juta rettenetesen szöszöl,a szálakra bontásnál és a kötözgetésnél egyaránt. Ha zárt helyen babrálunk vele a pormaszk használata sem túlzás,mert a levegőben szálló szösz bazira izgatja a nyálkahártyát,elég kellemetlen mondhatom.

9. fázis

Itt következett a munka szerintem leglátványosabb része;elkezdtem felkötni a hálóra ezeket a kígyócskákat és egyből jobb kedvem lett,így már kezdett hasonlítani arra amit álcázásra is tudok majd használni. A bal oldalon a sűrített rész,a jobbon a még „érintetlen” látható:

Így fest ennek a fázisnak a végeredménye:

10. fázis

Itt került előtérbe az összes megmaradt vacak és kacat:a25x2-3cm-es csíkok és a  lemosó fejekből megmaradt szálak. Ezt mindet szépen felkötöttem a hálóra,sűrítette is a felületét illetve a különböző küllemű anyagok(„fűcsomók”,jutacsíkok,amik nincsenek szétbontva,felmosó szálak,cipőfűző,kutyalánc,hegymászókötél…na jó ez utóbbi 3 nem)meg is törik a felület egységességét,remélhetőleg jobb álcázást biztosítva. Végül az egészet  két kézzel,az ujjaimmal „átgereblyéztem”,ezzel szétlazítva a kis fűcsomókat,így még sűrűbb hatást keltve. Íme a végeredmény:

Persze a még jobb álcázás érdekében az adott terepen érdemes felhasználni természetes dolgokat is(gallyak,igazi fű,növények,stb.)Ezekkel nyugodtan teletűzdelhetjük a ruhát,hempereghetünk az avarban stb. A ruhára rögzítésnek van egy baromi egyszerű módja:befőttesgumival ráhurkoljuk a ghillie szálaira a kívánt természetes cuccot,így kisebb az esélye,hogy játék közben elhagyjuk a felét,sőt a nem „romlandó” kiegészítők(száraz fű,faág,toboz,ilyesmi)így rajt is maradhat a ruhán. Ezáltal minél többet használjuk a ruhát,minél többféle cuccot aggatunk rá annál természetesebb kinézete lesz. Arra azért ügyeljünk,hogy egy szavannaszerű füves terepen ne legyen tele aggatva a ghillie az előző játékon használt fenyőtobozzal.

Ez volt az én kálváriám a ghilliemmel,remélem tudtok ötleteket meríteni belőle,mint ahogy én is tudtam az elolvasott cikkekből,a videókból és a fórumok hozzászólásaiból. Mindenkinek sok sikert!