Az EK irányelv a következő osztályokba sorolja a pirotechnikai eszközöket:

a) Tűzijátékok

1. osztály: alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel járó, elkerített területen való használatra szánt tűzijátékok, beleértve a lakóépületek belsejében való használatra szánt tűzijátékokat;

2. osztály: alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó, a szabadban lévő elkerített területen való használatra szánt tűzijátékok;

3. osztály: közepes kockázattal járó, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szánt tűzijátékok, amelyek zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre.

4. osztály: nagy kockázattal járó, kizárólag szaktudással rendelkező személyek általi használatra szánt (“szakember által használható tűzijáték”-ként ismert) tűzijátékok, amelyek zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre.

b) Színpadi pirotechnikai termékek

T1. osztály: alacsony kockázattal járó, színpadi használatra szánt pirotechnikai termékek;

T2. osztály: kizárólag szaktudással rendelkező személyek általi használatra szánt, színpadi pirotechnikai termékek.

c) Egyéb pirotechnikai termékek

P1. osztály: alacsony kockázattal járó, nem a tűzijátékok és a színpadi pirotechnikai termékek körébe tartozó pirotechnikai termékek;

P2. osztály: nem a tűzijátékok és a színpadi pirotechnikai termékek körébe tartozó pirotechnikai termékek, amelyeket csak szaktudással rendelkező személyek kezelhetnek vagy használhatnak.

Magyar szabályozás

A pirotechnikai termékeket a magyar szabályozás, a 155/2003. (X. 1.) Kormányrendelet a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről öt osztályba sorolja:

Játékos pirotechnikai termékek (I. pirotechnikai osztály):
Olyan pirotechnikai termékek, amelyek a hatályos MSZ EN 14035/2004 számú szabványsorozat osztályozása szerint 1. pirotechnikai osztályba tartoznak. A szabványsorozat szerint nem besorolható pirotechnikai termékek közül azok, melyek nagyon kis veszélyt jelentenek környezetükre, és amelyeket elkerített területen vagy beltérben (lakásban) történő használatra szántak.

Kis tűzijátékok (II. pirotechnikai osztály):
Olyan pirotechnikai termékek, amelyek a hatályos MSZ EN 14035/2004 számú szabványsorozat osztályozása szerint 2. pirotechnikai osztályba tartoznak. A szabványsorozat szerint nem besorolható pirotechnikai termékek közül azok, melyek csekély mértékű veszélyt jelentenek, és amelyeket elkerített területen, kültéri használatra szántak.

Közepes tűzijátékok (III. pirotechnikai osztály):
Olyan pirotechnikai termékek, amelyek a hatályos MSZ EN 14035/2004 számú szabványsorozat osztályozása szerint 3. pirotechnikai osztályba tartoznak. A szabványsorozat szerint nem besorolható pirotechnikai termékek közül azok, melyek közepes veszélyt jelentenek, és amelyeket kültéri használatra szántak nagy, nyitott területeken.

Nagy tűzijátékok (IV. pirotechnikai osztály):
Olyan pirotechnikai termékek, amelyek a hatályos MSZ EN 14035/2004 számú szabványsorozat osztályozása szerint 4. pirotechnikai osztályba tartoznak. A szabványsorozat szerint nem besorolható pirotechnikai termékek közül azok, melyek nagy veszélyt jelentenek, és amelyeket szakemberek által történő felhasználásra szántak. Nettó hatóanyag-tartalma az előző kategóriákat meghaladja

Műszaki pirotechnikai termékek (V. pirotechnikai osztály):
Kifejezetten mezőgazdasági, erdőgazdasági, ipari vagy technikai felhasználás céljára előállított pirotechnikai termékek, így különösen az automata biztonsági öv övfeszítője, a gépjárműbe szerelt légzsák gázgenerátor, izzógyújtó, a durranópatron, a fémhegesztő elegy, a füst- és a ködgyertya, a pénzfestőfüst, a légi és a vízi jelzőrakéta, a piro- és a szikrázógyújtó, a vulkanizálóbetét.