Az udvarias airsoftos

A szigorúan vett szabályok betartásán túl vannak olyan íratlan viselkedési formák, amelyeket alkalmazva elismert, tisztelt tagja lehet az ember az airsoft közösségnek. Itt következik néhány ezekből.

Mutatkozz be!

Ha egy csapathoz mész először játszani, illendő kezet fogni, bemutatkozni a többieknek, megismerkedni legalább pár mondatban a csapat vezetőivel. Ezt még ajánlott a maszkok felvétele előtt megtenni. Praktikus okokból a kesztyűs kézfogás nem szokott probléma lenni. Persze nem lehet megjegyezni mindenki nevét, az majd idővel fog menni.

Hasonlóképp, távozáskor illik megköszönni a játékot, és elköszönni, ha más nem odakiáltva a többieknek.

Figyelj az eligazításon!

Előtte, utána bőven van idő dumálni, megnézni a másik felszerelését, ezt a pár percet bírd ki, és tiszteld meg a szervezőt a figyelmeddel. Arról nem beszélve, hogy a szabályok ismerete, amiket itt elmond, fontosak lesznek az elkövetkezendő pár órában. Megemlíteném még, hogy ugyanilyen fontos előző nap rászánni azt a három percet, és alaposan elolvasni a játékkiírást.

Ismerd be a találatokat!

Minden találatot vallj be, amilyet elvárnál a másiktól, hogy bevalljon neked.

A találat megadása is legyen egyértelmű! Ha figyelsz rá, hogy a MASZ-ban leírt módon jelezd a találatot, elkerülöd a vitás helyzeteket is. Ha kilőttek, nem az ellenfeled csalt, hanem te hibáztál. Tanulj belőle, gondold át, amíg a medic-re vársz, vagy mész visszaállni, és csináld jobban. Ha viszont nem vallod be, akkor abból nem tanulsz, hanem a hibáidat rögzíted: így sose lesz igazán jó játékos belőled.

Bármilyen mérges is vagy, hogy megjártad, ne csalj, ne mondd el “holtan” a csapattársaidnak, hogy ki, honnan, hogyan támad!

Figyelj, hogy hova lősz!

Ha lehet, ne fejre lőj, és a lehető legkevesebb BB-vel lődd meg a másikat! Ha mellényt visel, igyekezz azt eltalálni! Van, hogy elkerülhetetlen a fejlövés, aki airsoftozik, az ezt be kell vállalja, de ha van lehetőség elkerülni (akár dobatással), akkor kerüld el! Itt is igaz, hogy olyan találatokat adj, amilyet kapni “szeretnél”.

Ne legyél rest elnézést kérni!

Ha mégis valami érzékeny ponton találtad el (netán kilőtt játékost lőttél meg újra), ne habozz elnézést kérni. Egy kis fájdalom része a játékunknak, de nem cél az okozása.

A megfelelő személynek panaszkodj!

Ha egy terminátorba futottál bele, ne kezdj vitázni vele! Keress egy játékszervezőt, game marshallt, ha többször is előfordult a csalás, és rontja mások játékát. Abba a játékba ne kezdj bele, hogy “ha ő nem adta meg, akkor én sem fogom”, mert akkor az ellenfél normális játékosai meg benned látják a csaló terminátort. A legjobb megoldás, ha szólsz a szervezőnek, és te meg otthagyod ezt, és keresel másik ellenfelet, akivel érdemes játszani.

Kérj engedélyt, mielőtt más felszerelését megfogdosod!

A fegyverére, felszerelésére mindenki nagyon vigyázni szokott, büszke rá, és biztosan szívesen megmutatja, ha elkéred. Kérés nélkül viszont biztosan megharagszik, ha elveszed.

Akitől elkérik a fegyverét, vegye ki a tárat, lője ki a hopupból a BB-t, és biztosítsa. Egy ismeretlen fegyvert forgatva, óvatlanul is elsülhet az.

Ha fent a szemüveg, és fegyver a kézben, akkor mind airsoftosok vagyunk

Itt mindegy, hogy egy nagyvállalat elnöke, vagy ugyanitt egy junior asszisztens, kétkezi munkás, vagy aktatologató, férfi, vagy nő, itt mind egyformák vagyunk: célpontok.  Senkinek nem járnak kiváltságok, senki nem különb a másiknál csak azért, mert az élet más területén más körben mozog. Mindenkivel szemben legyünk tisztelettudóak és barátságosak!

A megtalált cuccokat add a szervezőnek!

Gyakran lehullnak rólunk felszerelési tárgyak, másodlagos fegyverek a harc hevében. Ezek nem a megtaláló tulajdonát képzik. A szervező megőrzi ezeket, és nála lehet jelentkezni érte, amikor észrevetted.

Légy türelmes az újoncokkal!

Ez általában nem szokott probléma lenni, de ide kívánkozik: mindenki kezdte valahol, mindenkinek sokat kellett tanulnia, hogy rutinos airsoftos legyen. Ha rutinos vagy, tanítsd meg a kezdőket a legfontosabbakra, járj jó példával előttük. Nyugodtan adj tanácsokat, jó néven veszik.

Ha kezdő vagy, ne habozz tanácsot kérni, és figyelni az öreg rókákat! A legjobb, ha hozzácsapódsz egy rajhoz, és betartod a rajparancsnok utasításait.

A parancs legyen inkább kérés, ez nem a hadsereg!

Ha parancsnoki pozícióban találod magad, ne élj vissza a hatalommal! A katonaságban súlyos következménye van a parancsmegtagadásnak, de mi nem vagyunk katonák – nem ezért játszunk. Ha hülye parancsokkal elrontod az alád rendeltek játékát, akkor joggal lesznek mérgesek. Elsősorban mindenki jól akar szórakozni. Ne rendelj be egy rajt a világ végére őrködni feleslegesen, nem azért utaztak a játékra, fizették a regisztrációs díjat (ahogy te is), hogy semmit ne csináljanak. A döntéseidben ezt mindig tartsd szem előtt!

Beosztottként viszont igyekezz teljesíteni a parancsokat! Az oldalparancsnok jobban tudja, mi folyik a játéktéren, vagy milyen terv miatt kell azt csinálnod, amit kért. Ha valamit másképp gondolsz, szólj neki, de az ő szava a döntő.